Oldtimers hebben een speciale plek in het hart van autoliefhebbers over de hele wereld. Deze klassieke voertuigen vertegenwoordigen een stukje geschiedenis op wielen. Of het nu gaat om een prachtige vintage sportwagen, een elegante oldtimer limousine of een robuuste klassieke motorfiets, oldtimers stralen charme en karakter uit.

afbeelding van een rode oldtimer

Wat is een oldtimer?

Mocht je hier komen voor onderzoek, helpen we je graag: een oldtimer is een voertuig dat een bepaalde leeftijd heeft bereikt en als historisch, zeldzaam en waardevol wordt beschouwd. Hoewel de precieze definitie kan variëren, wordt in het algemeen aangenomen dat een voertuig pas een oldtimer is wanneer het een leeftijd heeft bereikt van 25 jaar of ouder. Dit betekent dat auto’s, motorfietsen en andere voertuigen die zijn geproduceerd vóór het huidige kalenderjaar, maar na 25 jaar, als oldtimers worden beschouwd.

Oldtimers worden vaak gewaardeerd vanwege hun uitstraling, historische waarde en zeldzaamheid. Deze voertuigen weerspiegelen vaak een specifieke periode in de autogeschiedenis en hebben soms een iconische status. Veel oldtimers worden beschouwd als waardevolle verzamelobjecten en zijn gewild onder liefhebbers over de hele wereld.

Gebruik van een oldtimer

Er zijn enkele zaken waar een oldtimer niet voor mag worden gebruikt:

 • Commercieel of professioneel gebruik
 • Woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer
 • Bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld gratis vervoer
 • Gebruik als werktuig of werkmiddel of voor interventieopdrachten

Je leest meer op de pagina gebruiksbeperkingen.

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een oldtimer zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is het essentieel om je budget vast te stellen en realistisch te zijn over de kosten van het bezitten en onderhouden van een oldtimer. Hoewel de aanschafprijs van een oldtimer aantrekkelijk kan zijn, kunnen de onderhouds- en restauratiekosten aanzienlijk zijn. Het is verstandig om een buffer in je budget op te nemen voor onverwachte uitgaven.

Daarnaast is het belangrijk om onderzoek te doen naar het specifieke model en het merk van de oldtimer die je overweegt. Sommige oldtimers hebben een betere reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en onderdelenbeschikbaarheid dan andere. Het is raadzaam om informatie in te winnen bij experts en ervaren eigenaren voordat je een aankoopbeslissing neemt.

Bovendien moet je de staat van de oldtimer grondig inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Roest, mechanische problemen en andere gebreken kunnen verborgen zijn en later tot hoge kosten leiden. Een professionele keuring kan waardevol zijn om eventuele verborgen gebreken op te sporen voordat je de koop sluit.

Verzekeringen

Verzekeringen zijn een belangrijk aspect waar rekening mee moet worden gehouden bij het bezitten van een oldtimer. Het is essentieel om je geliefde klassieke voertuig te beschermen tegen mogelijke risico’s.

Bij het kiezen van een verzekering voor je oldtimer is het belangrijk om te zoeken naar een verzekeraar die gespecialiseerd is in klassieke voertuigen. Deze verzekeraars begrijpen de unieke waarde en kenmerken van oldtimers en kunnen de juiste dekking bieden.

Hoe kan je een oldtimer beoordelen?

Het beoordelen van een oldtimer vereist een gedegen kennis van klassieke voertuigen en hun unieke eigenschappen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het beoordelen van een oldtimer:

 1. Carrosserie en lak: Controleer op roest, deuken of verfproblemen. Originele lak kan waardevoller zijn dan een recente herlak.
 2. Interieur: Let op de staat van het interieur, zoals de bekleding, tapijten en dashboard. Originele onderdelen kunnen de waarde verhogen.
 3. Motor: Start de motor en luister naar eventuele ongewone geluiden. Controleer ook op lekkages en de algehele staat van de motorruimte.
 4. Onderhoudsgeschiedenis: Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis en eventuele restauraties die zijn uitgevoerd. Een goed gedocumenteerde geschiedenis kan de waarde verhogen.
 5. Onderdelenbeschikbaarheid: Onderzoek of vervangende onderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor het specifieke model. Zeldzame onderdelen kunnen moeilijk te vinden zijn en de kosten verhogen.
 6. Rijervaring: Maak indien mogelijk een proefrit om de algehele rijervaring en het comfort te beoordelen. Let op eventuele trillingen, ongewone geluiden of problemen tijdens het rijden.

Periodieke keuring

Sinds 20 mei 2018 zijn oldtimers in Vlaanderen ook onderworpen aan een periodieke keuring. De keuringsfrequentie hangt af van de leeftijd van het voertuig en kan worden samengevat in de volgende situaties:

 • Voertuigen van 25 jaar en ouder maar jonger dan 30 jaar: periodieke oldtimerkeuring met normale frequentie.
 • Voertuigen vanaf 30 jaar tot en met 50 jaar: periodieke oldtimerkeuring om de 2 jaar.
 • Voertuigen ouder dan 50 jaar: periodieke oldtimerkeuring om de 5 jaar.

Evenementen voor oldtimerliefhebbers

Als je eenmaal een trotse eigenaar van een oldtimer bent geworden, wil je wellicht deelnemen aan evenementen waar je gelijkgestemde enthousiastelingen kunt ontmoeten en je liefde voor klassieke voertuigen kunt delen. Gelukkig zijn er tal van evenementen en bijeenkomsten die speciaal gericht zijn op oldtimerliefhebbers.

Een populaire optie zijn oldtimer-rally’s en toertochten. Deze evenementen bieden de mogelijkheid om je oldtimer op de weg te laten zien en tegelijkertijd nieuwe routes en landschappen te ontdekken. Daarnaast zijn er vaak beurzen en tentoonstellingen waar je een breed scala aan oldtimers kunt bewonderen, van zeldzame klassiekers tot unieke restauratieprojecten.

Clubs

Daarnaast zijn er clubs en verenigingen voor oldtimerliefhebbers waar je lid van kunt worden. Deze clubs organiseren regelmatig bijeenkomsten, technische workshops en sociale evenementen. Het lidmaatschap biedt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere eigenaren, tips te krijgen over onderhoud en restauratie, en vriendschappen op te bouwen met gelijkgestemde autoliefhebbers.