Hieronder vind je enkele vragen met antwoord over de fiscaliteit in Vlaanderen.

Aan wie betaal je verkeersbelasting?

Jij moet de verkeersbelasting betalen aan het Gewest waar jouw voertuig officieel is ingeschreven. Sinds de Zesde Staatshervorming is de bevoegdheid voor verkeersbelasting overgeheveld naar de Gewesten.

Hoe hoog is de jaarlijkse verkeersbelasting voor oldtimers?

Voor oldtimers in het Vlaams Gewest geldt een forfaitair tarief dat overeenkomt met de minimale jaarlijkse verkeersbelasting. Oldtimers worden gedefinieerd als voertuigen die meer dan 25 jaar geleden voor het eerst in het verkeer werden gebracht.

In Vlaanderen geldt de regel dat alle oldtimers met een eerste datum van ingebruikname vóór 1 januari 1993 blijven genieten van de forfaitaire verkeersbelasting. Oldtimers vanaf 1993 moeten de leeftijd van 30 jaar hebben bereikt.

Vanaf het aanslagjaar 2023 bedraagt de nieuwe forfaitaire jaarlijkse verkeersbelasting in het Vlaams Gewest 99,90 EUR voor oldtimers, en dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden. Voor oldtimermotorfietsen geldt een bedrag van 61,50 EUR, dat gelijkgesteld is aan moderne motorfietsen.

Hoe hoog is de Belasting op Inverkeersstelling (BIV)?

De hoogte van de Belasting op Inverkeersstelling (BIV) varieert afhankelijk van de regio waar je woont.

Voor inwoners van het Vlaams Gewest wordt het bedrag jaarlijks geïndexeerd. Sinds 1 juli 2020 bedraagt de BIV 45,56 EUR bij de eerste betalingsaanvraag van de verkeersbelasting. Voor motorfietsen geldt een forfaitair bedrag van 61,50 EUR.

Voor inwoners van het Brussels en Waals Gewest wordt een bedrag van 61,50 EUR bij de eerste betalingsaanvraag van de verkeersbelasting toegevoegd.

Op deze website kan je een proefberekening maken.

blauwe oldtimer die wegrijdt

Moet ik de Bijzondere Inverkeersbelasting opnieuw betalen bij een herinschrijving?

Nee, de Bijzondere Inverkeersbelasting (BIV) is alleen verschuldigd bij elke inschrijving op naam van een nieuwe titularis, op voorwaarde dat er al eens een BIV voor dit voertuig is betaald.

Moet ik de belastingen zelf regelen?

Ja, je moet de belastingen zelf regelen. Het is echter wel aangeraden om een specialist in financiën in te schakelen. Vooral bij specifieke regels, zoals bij oldtimers, is het van belang dat de belastingen goed worden behandeld.

Het vinden van een financieel specialist kan tegenwoordig makkelijk op het internet. Zo heb je hier een overzicht van boekhouders in België.

Moet ik een On Board Unit (OBU) aan boord hebben bij een oldtimer van meer dan 3,5 ton?

Oldtimervoertuigen met een O-nummerplaat die alleen gebruikt worden volgens de voorwaarden van artikel 2, 7° van het KB van 15 maart 1968 betreffende de technische voorwaarden van voertuigen, mogen geen