Auto’s spelen al sinds het begin van de filmindustrie een belangrijke rol op het witte doek. Sommige auto’s zijn zo memorabel dat ze bijna net zoveel aandacht krijgen als de hoofdpersonen zelf.

In deze blog nemen we je mee op een reis langs de meest iconische oldtimers in de filmgeschiedenis. Deze auto’s hebben niet alleen bijgedragen aan de allure van de films waarin ze verschenen, maar zijn ook onlosmakelijk verbonden met onze popcultuur.

De Aston Martin DB5 in James Bond

Wanneer je denkt aan James Bond, denk je bijna automatisch aan de glimmende Aston Martin DB5. Voor het eerst verschenen in “Goldfinger” (1964), werd deze auto synoniem met de stijl en verfijning van de beroemdste geheim agent ter wereld.

Uitgerust met allerlei gadgets, van schietstoelen tot machinegeweren, heeft de DB5 in meerdere Bond-films een hoofdrol gespeeld. Deze oldtimer staat niet alleen symbool voor de technologische innovatie en luxe van de jaren ’60, maar ook voor de tijdloze coolheid van James Bond.

De DeLorean DMC-12 in Back to the Future

Geen enkele lijst van iconische filmauto’s zou compleet zijn zonder de DeLorean DMC-12 uit “Back to the Future”. Deze auto, met zijn futuristische design en vleugeldeuren, werd het ultieme tijdmachinemodel dankzij de creatieve geesten achter deze culttrilogie.

Hoewel de DeLorean in werkelijkheid niet het commerciële succes werd waarop gehoopt was, heeft zijn rol in deze films ervoor gezorgd dat hij voor altijd een plekje in het hart van filmliefhebbers en auto-enthousiasten heeft.

De Ford Mustang GT 390 in Bullitt

De car chase scene in “Bullitt” (1968) met Steve McQueen achter het stuur van een Ford Mustang GT 390 is legendarisch en wordt vaak beschouwd als een van de beste achtervolgingsscènes in de filmgeschiedenis.

Deze Mustang, met zijn donkergroene lak en brullende motor, symboliseert de essentie van coolheid en de Amerikaanse muscle car-cultuur van de late jaren ’60. Het ongekende succes van deze film hielp de Mustang GT 390 een cultstatus te bereiken en maakte het een van de meest begeerde oldtimers onder verzamelaars.

De Volkswagen Kever in Herbie

Herbie, de Volkswagen Kever met een eigen wil, stal de harten van kijkers in “The Love Bug” (1968) en de daaropvolgende films. Deze charmante en dappere auto liet zien dat je niet groot en krachtig hoeft te zijn om een held te zijn.

Herbie, met zijn kenmerkende nummer 53 en rode, witte en blauwe racestrepen, werd een icoon van de popcultuur. De films benadrukten thema’s van vriendschap en doorzettingsvermogen, en Herbie zelf werd een symbool van avontuur en plezier, geliefd door jong en oud.