Als eigenaar van een oldtimer weet je dat jouw auto meer is dan alleen een vervoersmiddel; het is een stukje geschiedenis op wielen, een passieproject, en misschien zelfs een waardevolle investering. Net als bij elk ander waardevol bezit, wil je er zeker van zijn dat je oldtimer goed verzekerd is. Maar met zoveel opties op de markt, kan het kiezen van de juiste oldtimerverzekering een uitdaging zijn.

In deze blog helpen we je door de verschillende opties voor oldtimerverzekeringen te vergelijken, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken die het beste past bij jouw unieke behoeften.

WA-verzekering: de basisdekking

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de meest basale vorm van autoverzekering in Nederland en is ook beschikbaar voor oldtimers. Deze verzekering dekt de schade die je met jouw oldtimer aan anderen of aan de eigendommen van anderen veroorzaakt.

Het is een wettelijk vereiste en biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto of voor diefstal. Als je oldtimer voornamelijk stilstaat en zelden wordt gebruikt, kan een WA-verzekering een kostenefficiënte optie zijn. Echter, gezien de mogelijke waarde en zeldzaamheid van oldtimers, kiezen veel eigenaren voor een uitgebreidere dekking.

WA + beperkt casco: extra bescherming tegen diefstal en weerschade

Voor wie iets meer bescherming wil dan de basisdekking biedt, is er de WA + beperkt cascoverzekering. Deze verzekering biedt alles wat een WA-verzekering doet, maar voegt daar bescherming aan toe tegen diefstal, brand, storm- en hagelschade, en schade door botsingen met dieren.

Voor oldtimers die een groter risico lopen op diefstal of die regelmatig aan evenementen deelnemen, kan deze verzekering een goede balans bieden tussen kosten en dekking. Het is belangrijk om te controleren of de polis specifieke voorwaarden stelt aan de stalling van de oldtimer, aangezien sommige verzekeraars vereisen dat de auto ’s nachts in een afgesloten garage wordt bewaard.

Allriskverzekering: de meest uitgebreide dekking

Voor de ultieme gemoedsrust biedt de allriskverzekering, ook bekend als de WA + volledig casco verzekering, de meest uitgebreide dekking voor jouw oldtimer. Deze verzekering omvat niet alleen alles wat onder WA + beperkt casco valt, maar dekt ook schade aan je eigen auto, zelfs als je zelf bij het ongeval betrokken bent of als het jouw schuld is.

Dit is vooral waardevol voor oldtimers vanwege hun hoge restauratiekosten en de moeilijkheid om vervangende onderdelen te vinden. Hoewel dit de duurste optie is, kan het voor eigenaren van bijzonder waardevolle of zeldzame oldtimers de investering waard zijn om hun trots en vreugde te beschermen tegen vrijwel elk risico.

Speciale oldtimerverzekeringen: maatwerk voor jouw klassieker

Naast de standaard autoverzekeringspakketten bieden sommige verzekeraars speciale oldtimerverzekeringen aan. Deze zijn specifiek ontworpen met het oog op de unieke behoeften van oldtimerbezitters. Ze kunnen lagere premies bieden voor auto’s die minder vaak worden gebruikt, evenals dekking voor evenementen en rallies.

Vaak vereisen deze polissen dat je oldtimer als tweede auto wordt gebruikt en dat je een maximum aantal kilometers per jaar niet overschrijdt. Het loont de moeite om rond te kijken en offertes te vergelijken van verzekeraars die gespecialiseerd zijn in oldtimerverzekeringen, aangezien zij mogelijk beter afgestemde dekkingsopties en expertadvies kunnen bieden.