Wat zijn de bekendste Amerikaanse klassieke auto’s

Er zijn enorm veel bekende Amerikaanse klassieke auto’s die het toonbeeld zijn van hun eigen tijdperk. Hoewel volgens de historie de eerste, door een motor aangedreven, auto is uitgevonden in Europa is de eerste auto die in massaproductie gemaakt werd een Amerikaans product. Henry Ford was de eerste producent die startte met massaproductie, met als doel een auto bereikbaar te maken voor een breder publiek.

Ford Model T (1908-1927)

De Ford Model T was de eerste (relatief) betaalbare auto. Henry Ford en zijn Model T zijn nog steeds iconisch als het gaat over individuele mobiliteit. Op basis van de T-Ford werden later varianten geproduceerd (zoals de A-Ford). Tegenwoordig zijn er nog heel veel fans van dit model, dat in alle kleuren verkrijgbaar was, als het maar zwart was.

Muscle Cars

Als het gaat over auto’s met veel power en uitstraling dan denkt iedereen meteen aan de Chevrolet Corvette. Na het eerste model uit 1953, is de Corvette nog steeds verkrijgbaar, al is er een enorm verschil tussen de modellen. Het imago is onveranderd: veel power uit een groot motorblok. De Corvette is een icoon en mag gerust ook een filmster genoemd worden. Wie herinnert zich Burt Reynolds niet in de film Cannonball Run met zijn prachtige Corvette? Bij de muscle cars hoort zeker ook de Shelby Cobra met een machtig V8 blok van Ford. Eigenlijk een twijfelgeval: aanvankelijk werd dit model geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk, maar al snel werd de productie overgeheveld naar de Verenigde Staten.

De Dodge Charger is een muscle car met krachtige prestaties en opvallend design. Misschien kunnen veel mensen zich er geen voorstelling bij maken, maar als je de woorden Dukes of Hazard laat vallen, weet iedereen over welke auto het gaat. Een urban legend is dat de producenten van deze TV-serie zoveel Chargers opkochten dat er nauwelijks nog exemplaren te vinden zijn.

Ford Mustang en grote concurrent Chevrolet Camaro

De Mustang is de iconische pony car. Dit type auto is stijlvol, comfortabel en sportief. Snel volgde Chevrolet met de Camaro. Tot vandaag zijn beide auto’s concurrenten, die sinds lange tijd ook leverbaar zijn als cabriolet. Van de Mustang verscheen ook een elektrische versie; voor de echte fan is dat vloeken in de kerk. Er is immers ‘no substitute for cubic inches’

Chevrolet Bel Air en de Cadillac Eldorado

De Bel Air was een erg populaire full-size auto. Hij kwam uit in de jaren 50. Zoals alle grote en stijlvolle auto’s voorzien van grote vleugels, destijds synoniem voor stijl en luxe. Voor de Eldorado van Cadillac geldt hetzelfde. Deze auto was het toonbeeld van elegantie, luxe, en innovatie. Allemaal mooie voorbeelden van Amerikaanse stijl en klasse.